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Kontra odpowiedź może być bardzo przydatnym narzędziem. Przytaczam tutaj opis tej
konwencji w nieco innej niż pierwotna formie, za tekstem W.Izdebskiego o tym samym tytule ( li
nk
). Podoba mi się zaprezentowane tam rozwiązanie dlatego, że jest bliskie mojemu poglądowi na
ten temat. Warto uzgodnienia z partnerem poszerzyć o ten właśnie obszar. Moje obserwacje
pokazują, że sytuacje, w których można je wykorzystać, zdarzają się naprawdę często. 

  

* * * * *

    

  

Gdy przeciwnicy uzgadniają kolor młodszy, kontra oznacza oba kolory starsze.

        1♣/ ♦     ktr    
   2♣/ ♦
    ?     
      

ktr = oba kolory starsze

  

{slide= ...}

  

2♦ (po 2♣) = 3-3-5-2, NF

  

2♥/♠(!) = do koloru (2♥ nawet z 3.♥), min.  

  

2BA(!) = 3-3 w starszych, INV 
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3♣/♦! (KP) = jak 2BA, ale gorsze zatrzymanie w kolorze przeciwnika, INV

  

  

3♥/♠(!) = negatywne zejście na kolor 7-kartowy, do gry

  

3♥/♠(!) = 4. do koloru, niezła ręka, INV 

  

4♥/♠(!) = 4. i  silna ręka, do gry 

  

{/slide}

  

2♦ (po 2♣) = 4+♦ bez 4. starszej

  

2♥/♠ = 4+, przepychowe, NF

  

2BA(!) = 1/ naturalne po otwarciu 1♣
                   2/  przepychowe z 5+♣ po otwarciu 1♦ 

  

3 w kolor = 5+, INV
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* * * * *

  

  

Po otwarciu kolorem starszym i podniesieniu przez Odpowiadającego kontra ma charakter
kontry negatywnej, ale bez drugiego koloru starszego (!). Specjalnego znaczenia nabiera 2BA,
które oznacza drugi kolor starszy.

        1 ♥   ktr
   2 ♥
   ?  
  
      

ktr = 1/ min. 4-4 w młodszych
            2/ 5+ młodsza, słabe

  

{slide=...}

  

2BA! = ♦ lepsze niż ♣

  

3♣ = 5+♣

  

3♦ = do gry

  

3♣ = ♣ lepsze niż ♦

  

PAS = 4+♣
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3♦ = 5+♦

  

{/slide}

  

2♠ = 4+♠, NF

  

2BA! = 4.♠, INV+

  

{slide=...}

  

3♣(!) = brak 4.♠, sugeruje układ 4-4 w młodszych, NF

  

3♦! = 4.♠, nadwyżkowe, przerzucenie rozgrywki na partnera lub inwit do szlemika

  

3♠ = 4.♠, min, NF 

  

4♠ = 4.♠, silniejsze, do gry

  

{/slide}

  

3♣/♦/♠ = 5+, INV
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* * * * *

  

  

Licytacja Obrońcy II jest oparta na tych samych zasadach jak po otwarciu 1♥, z tym, że nie
dysponujemy już tak wygodną odzywką jak 2♠. W tym celu rozszerzamy znaczenie 2BA.

         1 ♠   ktr
  2 ♠
   ?  
  
      

ktr = 1/ min. 4-4 w młodszych
            2/ 5+ młodsza, słabe

  

{slide=...}

  

2BA! = ♦ lepsze niż ♣ 

  

3♣ = 5+♣ 

  

3♦ = do gry

  

3♣ = ♣ lepsze niż ♦ 

  

PAS = 4+♣ 
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3♦ = 5+♦

  

{/slide}

  

2BA! = 1/ 4.♥, przy małej sile z 4/5 z boku
               2/ 5+♥, słabe

  

{slide= ...}

  

3♣(!) = coś w rodzaju 2-3-4-4

  

PAS = 4+♣ (obok 4.♥) 

  

3♦ =  do gry 

  

3♥ = wariant /2/, NF

  

3♦! =  4.♥, INV+

  

3♥ = min. kontry wywoławczej
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4♥ = z bilansu, do gry

  

{/slide}

  

3♣/♦/♥ = 5+, INV 

  

3BA/4♥ = do gry

  

  

{jcomments on}
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