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Po otwarciu 1BA (15-17 PC) i interwencji przeciwnika kontrą Odpowiadający dysponuje sporym
arsenałem możliwości.
Ponieważ nie znalazłem nic specjalnie interesującego na temat tego fragmentu licytacji,
proponuję rozważyć następujące rozwiązanie. 

      

* * * * *

  

Kontra po otwarciu 1BA (15-17 PC) to jedna z najbardziej ryzykownych odzywek. Często więc
nie jest to kontra o charakterze li tylko wywoławczym, ale oprócz pewnej siły obiecuje jakieś
wartości układowe. 

  

Ale i to nie gwarantuje bezkarności kontrującego. Warto spróbować złapać obrońców na
wpadkę, jeżeli tylko siła Odpowiadającego może stwarzać takie możliwości, szczególnie w
założeniach popartyjnych.

  

Kontra daje również dodatkowe - i to całkiem niebagatelne, jak się przekonamy - możliwości
licytacji konstruktywnej. W pełni zasadnym wydaje się odejście, w takim przypadku, od
tradycyjnego modelu licytacji bez interwencji przeciwnika (Stayman+transfery). 

  

  

* * * * *

  

Zamiaru na złapanie przeciwników nie wskazujemy rekontrując. Dla rekontry przeznaczamy
inne znaczenie. 

  

Zarówno z ręką słabą, jak i taką, z którą planujemy skarcić aktywność przeciwników,
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Odpowiadający PASuje. Ten PAS jest forsujący!

  

Gdy po ewentualnym PASie Obrońcy II głos  dojdzie do Otwierającego, ma on obowiązek
wznowić licytację 
rekontrą
. 

  

Zrozumiałe, że gdyby Obrońca II wszedł do licytacji, to Otwierający jest z tego obowiązku
zwolniony. 

         1BA 
   ktr  
   pas   pas   
  
    rktr   pas   ?     
      

PAS(!) = w sile inwitu - chcemy grać ten kontrakt, albo łapać przeciwników na ich grę (z kontrą)

  

2♣/♦/♥/♠ = słabe, 4. licytowana (z 5. od razu licytujemy transfer)

  

{xtypo_sticky}Po kontrze PAS jest forsujący. Jeśli dojdzie do Otwierającego, to ma on
obowiązek zrekontrować.{/xtypo_sticky}

  

* * * * *

  

Jeśli do licytacji wejdzie drugi przeciwnik, to Otwierający PASuje. 

  

Ze słabą ręką Odpowiadający również PASuje, pozwalając grać przeciwnikom, a z silniejszą
ręką może wrócić do licytacji.
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         1BA    
   ktr    
   pas    2♣/.../♠      
  
    pas   pas/..   ?     
      

ktr = propozycyjna, min. 3 karty w kolorze przeciwnika

  

2♥/♠... (kolor bez przeskoku) = max. 2 karty w kolorze przeciwników i 4. licytowana, NF

  

- obiecuje też 3/4. karty w każdym innym kolorze poza kolorem przeciwnika 

  

2BA! = j.w., ale 4. w kolorze niższym od koloru przeciwników, nie obiecuje zatrzymania

  

  

* * * * *

  

Szczególne znaczenie nadamy rekontrze Odpowiadającego. 

  

Ma ona dwuznaczny charakter - oznacza transfer na kolor bezpośrednio wyższy, tj. na ♣, albo
na ♥. 

  

{xtypo_sticky}Taki transfer (na dwa kolory)  ma inny charakter, niż opisywany już na
tych stronach transfer alternatywny . W tym przypadku każdy z dwóch potencjalnych
kolorów gracza licytującego transfer może być silny albo słaby. 
Tę konstrukcję nazwijmy, dla odróżnienia od innych, dwutransferem alternatywnym.{/xty
po_sticky}
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Zwykle naszym celem jest tylko częściówka, ale licytujemy tak również wtedy, gdy stać nas
tylko na inwit, jak i wtedy, gdy jesteśmy zdeterminowani osiągnąć conajmniej końcówkę (GF+). 

  

Po ewentualnym PASie Obrońcy II Otwierający licytuje 2♣ - do koloru.

         1BA    
   ktr    
   rktr !
   pas     
  
    2♣( ! )   pas
 ?
 
 
      

PAS = słaba ręka na ♣

  

2♦! = > 2♥ (powtórny transfer), 5/6.♥, F1

  

2♥(!) = do koloru 

  

PAS = słabe

  

3♣/♦/♠! = 5+♥, cue-bid , GF+

  

3♥ = 6+♥, IS

  

3BA = 5.♥, sign-off
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4♣/♦/♠! = 5+♥, cue-bid (krótkość), GF+

  

4♥ = 6+♥, do gry

  

2BA(!) = 5.♣, bez krótkości, IS

  

3♣ = 6+♣, GF

  

3♦/♥/♠! = cue-bid (krótkość), GF+

  

3BA = 5.♣, bez krótkości, sign-off

  

  

* * * * *

  

Podobne znaczenie, jak rekontra, ma odpowiedź 2♣! 

  

To również dwutransfer alternatywny. 

  

Odzywka ta jest więc transferem na ♦ lub na ♠. Siła Odpowiadającego nie jest znana.

  

 5 / 16



Po kontrze na 1BA

Wpisany przez januus
wtorek, 08 października 2013 23:00 - Poprawiony czwartek, 06 lipca 2023 13:57

Otwierający licytuje zawsze 2♦ - do koloru.

         1BA    
   ktr    
   2♣ !
   pas    
  
    2 ♦ ( ! )
 pas
 ?
 
 
      

PAS = słaba ręka na ♦ - do gry 

  

2♥! = > 2♠ (powtórny transfer), 5/6.♠, F1

  

2♠(!) = do koloru

  

PAS = słabe

  

3♣/♦/♥! = 5+♠, cue-bid (krótkość), GF+

  

3♠ = 6+♠, IS

  

3BA = 5.♠, sign-off

  

4♣/♦/♥! = 5+♠, cue-bid (krótkość), GF+
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4♠ = 6+♠, do gry

  

2BA(!) = 5.♦, bez krótkości, IS

  

3♣/♥/♠! =  cue-bid, GF+

  

3♦ = 6+♦, bez krótkości, GF

  

3BA = 5.♦, bez krótkości, sign-off

  

  

* * * * *

  

Powyższe rozwiązanie, opisane przez odpowiedzi "rekontra" i 2♣ (dwutransfery alternatywne),
zwalnia nam odpowiedź 
2
♦
, którą 
możemy przeznaczyć na wskazanie układu min. 4-4 w starszych. 

  

Ta odzywka nic nie mówi o długości ♦ ani o sile. 

  

W kolejnym okrążeniu Odpowiadający sPASuje a z silniejszymi rękami wskaże nadwyżki.
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        1BA
  ktr
  2 ♦ !   pas 
  
    ?         
      

2♥/♠(!) = do koloru, może być nawet z 3-fitem

  

PAS = do gry

  

2♠ (po 2♥) =...

  

2BA! = 4. w wybranym kolorze, INV

  

3♣/♦ = naturalne, krótkość w drugim młodszym 4-4-(4-1) lub 4-4-(5-0)

  

3♥/♠ (podniesienie) = 5. w wybranym kolorze, INV

  

3♠/♥! (drugi starszy) =  4. w kolorze uzgodnionym, GF (do wyboru 3BA)

  

3BA! = 4. w kolorze wybranym przez partnera i 5. w drugim starszym

  

  

* * * * *
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Rezygnujemy z bezpośrednich transferów na kolory starsze 5+. Dwutransfery alternatywne
pokrywają nam cały zakres siły.

  

Jak zatem wykorzystać odpowiedzi 2 w starszy?

  

Jak już powiedzieliśmy na wstępie, ze składem zrównoważonym PASujemy. 

  

Odpowiedzi 2♥ i 2♠ przeznaczmy więc na ręce nieco niezrównoważone - licytowany kolor
starszy 4/5-kartowy z 5+ młodszą. Siła conajmniej inwitu (F1).

  

Ze słabszymi rękami od razu dajemy transfer na młodszy (rktr/2♣). 

  

Odpowiedź 2 w starszy wyklucza również obie 4. starsze - z trójkolorówką licytujemy 2♦. 

  

Ponieważ odpowiedź jest conajmniej inwitująca, więc z nadwyżkami siły Otwierający może
zalicytować nawety końcówkę.

        1BA
  ktr
  2 ♥ ( ! ) 
 pas 
  
    ?         
      

PAS = 3/4.♥, słabość

  

2♠! = 16 PC, bez 4-fitu ♥, INV do 3BA
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2BA(!) = lepsze ♦, tylko 2.♣, NF

  

3♣ = nie gorsze niż ♦, NF, NF

  

3♥(♂) = 4.♥, 16 PC, INV

  

3BA/4♥ = góra otwarcia, do gry

  

* * * * *

  

Po odpowiedźi 2♠.

        1BA
  ktr
  2♠( ! )   pas 
  
    ?         
      

2BA(!) = ♦ lepsze niż ♣, NF

  

3♣(!) = ♣ nie gorsze niż ♦, NF

  

3♥! = 3.♠, 16 PC, INV 
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3♠(♂) = 4.♠, 16 PC, INV

  

3BA/4♠ = góra otwarcia, do gry

  

  

* * * * *

  

2BA to klasyczne wywołanie na kolory młodsze.

        1BA
  ktr
  2BA( ! )   pas 
  
    ?         
      

3♣/♦ (!) = do koloru 

  

PAS = słaba ręka, naszym zamiarem jest zablokowanie przeciwników

  

3♥/♠! = krótkość, INV+

  

3BA! = 1-1-(6-6), INV+

  

3♦(po 3♣)/4♣(po 3♦)! (drugi młodszy) = renons ♠, INV+
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4♣/♦ (♂) = renons ♥, INV 

  

4♥/♠! = renons licytowany, Blackwood wyłączeniowy, IS

  

  

* * * * *

  

Poniżej sekwencje specjalne.

  

Dotyczą składów 5-4 na młodszych i składów trójkolorowych typu (1-4)-4-4.

  

Przypomnę, że z 4-4-(4-1) licytujemy 2♦.

         1BA 
   ktr  
   rktr   pas   
  
    2♣( ! )   pas
 ?
 
 
      

2♦! = > ♥

  

2♥/♠(!) = 4. licytowana i krótkość w drugim starszym (1-4)-4-4, słaba ręka, sign-off
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2BA(!) = 5.♣ i 4.♦ bez 4. starszej

  

* * *

         1BA 
   ktr  
   2♣ !
  pas   
  
    2 ♦ ( ! )
  pas   ?     
      

2♠(!) = ... 

  

2BA(!) = 5.♦ i 4.♣ bez 4. starszej

  

* * * 

  

Można zauważyć, że przy 5-4 na kolorach młodszych najpierw licytujemy transfer na kolor 5., a
potem 2BA.

  

Trójkolorówkę typu (1-4)-4-4 licytujemy zawsze przez 2♣.

  

  

* * * * *

  

 13 / 16



Po kontrze na 1BA

Wpisany przez januus
wtorek, 08 października 2013 23:00 - Poprawiony czwartek, 06 lipca 2023 13:57

Podsumowanie

        1BA
   ktr 
   ?  
  
  
      

          słaby   inwit   GF+   
    zrównoważony   PAS   
    4. starsza   PAS   
    5+ starsza   rktr ! ( ♥ )/2♣ ! (♠)
 
    5+ młodsza   rktr ! (♣)/2♣ ! ( ♦ )
 
    4. starsza i 5. młodsza    rktr ! (♣)/2♣ ! ( ♦ )
 2 ♥ /♠ 
 
    5-4 w młodszych   rktr ! (♣)/2♣ ! ( ♦ )
 
    4/5. ♥  i 4/5.♠5   2 ♦ !
 
      

  

Gdy wchodzi Obrońca II

         1BA 
   pas 
   2♣ !
   2 ♦
  
    ?         
      

PAS = brak 4. starszej

  

ktr = karna
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2♥/♠ = 5. licytowana i 4. w drugim starszym

  

ktr ! =  4.♠ bez 4.♥ 

  

PAS = 4.♥ bez 4.♠, ukarniona kontra

  

2♥! = > 4.♠

  

2♥ = 4.♥ nie wyklucza 4.♠

  

* * * * *

         1BA 
   pas 
   2♣ !
   2 ♥
  
    ?         
      

PAS = brak 4.♠

  

ktr = karna

  

2♠(!)  = 4.♠ i 5. młodsza, INV
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2BA = 4.♠ z zatrzymaniem w ♥, INV

  

3♣/♦ = 4.♠ i 5+ licytowana, do gry 

  

ktr ! = > 4.♠

  

PAS = 4.♥ bez 4.♠, ukarniona kontra

  

2/4♠ = 4.♠, do gry

  

3♠ = 4.♠ INV

  

{jcomments on}
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