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Odkąd odłożono na półkę negat po kontrze (tzw. "negat Herberta"), całkiem nierzadko
obserwuję sytuacje, które w zasadzie nie powinny się zdarzyć przy wykorzystaniu tej konwencji.

      

* * * * *

  

Tytułowy problem sygnalizowałem np. w krótkim tekście pt. " Negat po kontrze czy nie? ".

  

Powrócił on ostatnio (boleśnie dla niektórych) w rozdaniach, które  przedstawiam poniżej.

  

{xtypo_feed}  Przykład  1  -  6 grudnia 2016  -  Bez negatu i bez szans...
...Tak chyba mogę powiedzieć o sytuacji, w jakiej znaleźli się NS. 
Przy okazji dodam, że PAS od W oznaczał chęć grania 1BA z kontrą, a więc nie była to
odzywka całkiem słaba (taką byłaby ucieczka w 2♣). Dlatego E łatwiej było zgłosić 3♦. Wydaje
mi się, że gdyby S miał świadomość tego faktu, byłby w stanie lepiej ocenić skalę ryzyka.
Wynik 9 imp.
{/xtypo_feed}

  

{xtypo_feed} Przykład  2  -  17 grudnia 2016  -  Wymuszone one over one
W tym przypadku S miał lepsze - moim zdaniem - możliwości poprowadzenia licytacji.
Zobaczmy jak radzili sobie inni.
Przykład  2a - Wejście kolorem przeciwnika. Opcja zdecydowanie najczęściej wykorzystana
przez inne pary. 
Przykład  2b - Wariant koncepcji poprzedniej, ale bardziej zdecydowany.
Przykład  2c - Licytacja "na raty", wejście kolorem starszym.
Przykład  2d - Wariant z poprzedniego przykładu, ale wejście kierami (?). Do tego zadziwiająca
powściągliwość S, która w sumie czyni licytację tej pary dość podejrzaną.
Wynik 18%
{/xtypo_feed}

  

Decydując się na to, że nie stosujemy negatu musimy uwzględnić, z jak słabymi rękami partner
może dać swoją odzywkę. Jego odpowiedź na najniższej możliwej wysokości może bowiem
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oznaczać nawet zero miltonów i tylko 3. karty w licytowanym kolorze. Z taką świadomością
ciężko się licytuje kontrującemu, gdy ma fit 4+ w zalicytowanym kolorze i rozpiera go np.
18+PC.

  

Co z tym robić?

  

Przede wszystkim być ostrożnym. To oznacza w szczególności, że tam gdzie można, należy
wykorzystać mechanizmy, które pozwolą zachować kontrolę nad licytacją i przekażą partnerowi
dodatkowe informacje o ręce.

  

W przykładzie 2 sprowadza się to do zastosowania dwóch rodzajów inwitu - z ręką ładną i
bardzo ładną (taką właśnie mamy).

  

Oceniając sytuację w tym rozdaniu warto zauważyć, że gracz na wygasającej pozycji czasem
może wznowić licytację nawet z ręką podlimitową. Z  siłą 15-17 PC wejdzie 1BA lub kontrą,
jeżeli ma min. 3-3 w kolorach starszych.

  

Do przedstawionej poniżej licytacji muszę dołączyć wyjaśnienie: 1♥ wyklucza posiadanie obu
starszych czwórek (z nimi licytujmy 2
♦
).

  

A oto przykład, jakie możliwości poprowadzenia licytacji stoją przed kontrującym.

        1 ♦   pas
  pas
  ktr
  
    pas   1 ♥  ( ! )
 pas
 ?
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PAS = 3/4.♥, bez widoków na końcówkę

  

1♠(!)= seminaturalne (nie spodziewamy się 4.♠ u partnera), w zasadzie bez 4.♥, F1

  

{slide=...}

  

1BA = 4.♥ i coś tam mamy (do 9 PC)

  

2♣ = 4+♣ i 3/4.♥, słabiutkie

  

2♦! = 5.♥  niezła ręka

  

2♥ = 5.♥, słabe

  

2♠! = 4.♥ i 10/11 PC, transfer na BA    

  

{/slide}

  

1BA(!) = 3.♥, 15/16 PC

  

2♣ = 5+♣ na 17/18 PC

  

2♦! = 1/ 4.♥, 17/18 PC, F1
            2/ bardzo silna ręka, F1
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{slide=...}

  

2♥ = b. słaba ręka, 3-5.♥

  

2♠! = 4.♥ i trochę siły, zatrzymanie ♦ - transfer na BA

  

2BA(!) = 5.♥, brak zatrzymania ♦

  

3♣ = 4.♥ i 5.♣, niezła ręka, ale bez zatrzymania ♦

  

3♦! = 5.♥ i trochę siły, półzatrzymanie ♦

  

3♥ = 5.♥ i zatrzymanie w ♦, GF

  

{/slide}

  

2♥ = 4.♥, INV (14/15 PC)

  

2♠ = 5/6 ♠, 17/18 PC lub nieco mniej z lepszym układem

  

2BA! = 19/20 PC bez fitu ♥, z zatrzymaniem w ♦
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3♣ = 5+♣, 19/20 PC

  

3♦! = 4.♥, 19+ PC, INV

  

{slide=...}

  

3♥ = b. słabe

  

3♠!= > 3BA 

  

3BA/4♣/♦! = cue-bid (3BA na ♠) 

  

4♥ = słabe, do gry 

  

{/slide}

  

3♥ = 5.♥, bardzo silny inwit, ręka z którą b. niewiele brakować nam może do końcówki, INV

  

{jcomments on} 
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