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Co proponuje ekspert  BBO po otwarciu 1BA (15-17 PC) i dwukolorowym wejściu przeciwnika?

      

* * * * *

  

 W poniższej sekwencji, gdy 2♦ ma charakter Multi, kontra byłaby  najczęściej transferem na ♥. 

  

Bywa jednak, że takie wejście oznacza dwa kolory starsze. W tej sytuacji powyższe rozwiązanie
nie ma oczywiście sensu. Kontrę można zatem przeznaczyć na wskazanie zatrzymań w obu
kolorach starszych i apetyt na 3BA.Tak proponuje karta konwencyjna BBO.

         1BA 
  2 ♦ ! ( ♥  i ♠)
    ?     
         
  
      

ktr(!) = w sile inwitu, zwykle zatrzymania w kolorach przeciwnika 

  

{xtypo_feed}  Przykład   -  6 kwietnia 2016  -  Inwit do 3BA
Wynik 9 imp.
{/xtypo_feed}

  

Powyższe rozwiązanie nie jest chyba jednak powszechnie obowiązującą regułą. 
Bez uzgodnienia tego z partnerem można zastosować ogólną zasadę, że kontra na odzywkę
sztuczną oznacza longera w kontrowanym kolorze, a więc w tym przypadku 5+♦. Otwierający
sam zdecyduje, w zależności od jakości fitu, czy licytować 3
♦
, czy PASować. 
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http://www.bridgebase.com/tools/handviewer.html?bbo=y&amp;lin=pn%7Cjanuus,~~M11389wj,~~M11403wv,~~M114510i%7Cst%7C%7Cmd%7C1S26JH26AD29C59TQA,S57TH4D367TJC278J,S38QH57JD48QKAC6K,%7Crh%7C%7Cah%7CBoard%2023%7Csv%7Cb%7Cmb%7Cp%7Cmb%7Cp%7Cmb%7C1N%7Can%7Cnotrump%20opener.%20Could%20have%205M.%20--%202-5%20!C;%202-5%20!D;%202-5%20!H;%202-5%20!S;%2015-17%20HCP;%2018-%20total%20points%20%7Cmb%7C2D!%7Can%7CCappelletti%20-%20majors%20--%205+%20!H;%205+%20!S;%2011+%20total%20points%20%7Cmb%7Cd%7Can%7C9%20HCP;%20likely%20stop%20in%20!H;%20likely%20stop%20in%7Cmb%7C2S%7Can%7CMy%20better%20major%20--%203+%20!S;%2010-%20total%20points%20%7Cmb%7C3N%7Can%7C2-5%20!C;%202-5%20!D;%202-5%20!H;%202-5%20!S;%2016-17%20HCP;%2018-%20total%20points%20%7Cmb%7Cp%7Cmb%7Cp%7Cmb%7Cp%7Cpc%7CSK%7Cpc%7CS6%7Cpc%7CS7%7Cpc%7CSQ%7Cpc%7CHK%7Cpc%7CHA%7Cpc%7CH4%7Cpc%7CH5%7Cpc%7CCT%7Cpc%7CC8%7Cpc%7CC6%7Cpc%7CC3%7Cpc%7CD9%7Cpc%7CDT%7Cpc%7CDA%7Cpc%7CD5%7Cpc%7CCK%7Cpc%7CC4%7Cpc%7CC5%7Cpc%7CC7%7Cpc%7CS3%7Cpc%7CSA%7Cpc%7CS2%7Cpc%7CS5%7Cpc%7CHQ%7Cpc%7CH2%7Cpc%7CC2%7Cpc%7CH7%7Cpc%7CH3%7Cpc%7CH6%7Cpc%7CD7%7Cpc%7CHJ%7Cpc%7CS8%7Cpc%7CS4%7Cpc%7CSJ%7Cpc%7CST%7Cpc%7CD2%7Cpc%7CD3%7Cpc%7CD8%7Cpc%7CH8%7Cpc%7CDK%7Cpc%7CH9%7Cpc%7CC9%7Cpc%7CDJ%7Cpc%7CDQ%7Cpc%7CHT%7Cpc%7CCA%7Cpc%7CD6%7Cpc%7CD4%7Cpc%7CS9%7Cpc%7CCQ%7Cpc%7CCJ%7C
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Mając rękę w sile inwitu z zatrzymaniami w obu kolorzach starszych możemy wówczas
licytować naturalne 2BA albo przePASować i skontrować dopiero kontrakt przeciwników 2♥/♠,
jeśli uznamy, że obkład bardziej nam się opłaci.Generalnie, PAS w pierwszym okrążeniu i
wejście dopiero w kolejnym jest silniejszą sekwencją, niż bezpośrednia licytacja. Dlatego
odpowiedzi 3♣/
♦
- dane bezpośrednio po wejściu przecienika - nie powinny obiecywać niczego specjalnego,
poza długością w licytowanym kolorze. Dane natomiast po PASie 
możemy przeznaczyć na ręce silniejsze, z aspiracjami do 3BA, bez wartości w kolorach
starszych. 

  

Przy takim zestawieniu widać jednak, że nie ma raczej sensu kontra sygnalizująca kontrowany
kolor (♦), bo mamy inne sposoby na wskazanie słabych lub inwitujacych rąk tego rodzaju. Moim
zdaniem, lepiej byłoby zatem przeznaczyć kontrę na wskazanie rąk typu 4+-4+ w kolorach
młodszych, co pozwoliłoby nawiązać stronie otwierającej walkę o zapis częściowy, a przy
silniejszych rękach nawet zainwitować końcówkę w kolorze młodszym. 

  

Podsumujmy powyższą propozycję.

         1BA 
  2 ♦ ! ( ♥  i ♠)
    ?    
         
  
      

PAS(!) = słabe lub przejściowe z longerem młodszym bez zatrzymań w obu kolorach starszych

  

ktr(!) = min. 4-4 w kolorach młodszych, F1

  

2♥/♠! = pytanie o zatrzymanie w licytowanym kolorze, inwit do 3BA, zwykle z robotnikiem w
kolorze młodszym, INV+
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2BA(!) = zatrzymania o obu kolorach starszych, INV 

  

3♣/♦ = 5+ licytowany, do gry

  

  

{jcomments on}
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